Smalltalk

Ik heb ze altijd bewonderd: kletsende mensen bij de kapper. Bewonderd, wat ik vind het nogal een kunst om vijftien minuten lang – de duur van een gemiddelde knipbeurt – doelloos te keuvelen met een onbekende. Zeg nou zelf: niemand gaat naar de kapper voor een goed gesprek. Toch is er vrijwel nooit stilte tussen kappers en hun klanten.

Nu is dat eigenlijk niet zo vreemd: de hele knipbeurt lang beweegt de kapper zich intiem rond het hoofd: haren worden gewassen en gekamd en de huid wordt af en toe aangeraakt; menigeen zal ongewild eens kippenvel krijgen door de handen van de kapper. Tel daarbij op het genante gevoel dat optreedt wanneer de haren met een blitse roze haarklem overeind worden gezet en het feit dat de klant via de spiegel van dit alles getuige moet zijn en voilà: smalltalk is geboren. Zo veel intimiteit om een hoofd, dat moet door zowel kapper als klant gerechtvaardigd worden. Laten we net doen alsof we elkaar al jaren kennen!

Helaas heb ik het nooit gekund. Kappers proberen het keer op keer en vuren een rits standaardvragen op me af. Maar bij elk antwoord ben ik me bewust van het gebrek aan nut: de kapper interesseert het niks en onthoudt er nog minder van. Veel te veel trots in mij om dan toch uitgebreid te gaan babbelen. Dus houd ik mijn antwoorden kort en stel ik ook geen vragen ‘terug’. Trouw aan mijn principes, maar lekker ongemakkelijk.

Sinds kort is mijn probleem opgelost.

Op nog geen vijf minuten lopen zit een Turkse kapper. Hij spreekt zo gebrekkig Nederlands dat hij zelf liever z’n mond houdt. Voordat ik op de kappersstoel ga zitten, vertel ik in zes woorden wat voor kapsel ik wil, waarop hij knikt en lekker begint te knippen. Als mijn haar vervolgens netjes in model is geföhnd, loopt hij naar de kassa en toetst het luttele bedrag in op zijn kassa. ‘Tot ziens!’ zijn de laatste woorden die we uitwisselen en ik kan weer blij naar huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>