Pastoor aan de deur

Jahoor, de anticonceptiepil wordt weer uit basispakket gehaald. Tot en met 21 jaar krijgen de dames ‘m nog vergoed, maar daarna zullen ze de € 5,00 per maand zelf moeten ophoesten. Dat gaat Dik Hermans van het College van zorgverzekeringen (CVZ) binnenkort tenminste adviseren aan het kabinet. En dat betekent nogal wat: sinds jaar en dag worden de adviezen van het CVZ klakkeloos overgenomen.

Een slechte ontwikkeling. Vijf euro lijkt misschien niet zo veel, maar veel jonge vrouwen zullen erop gaan besparen. 21 is een leeftijd waarop mensen prima voor zichzelf kunnen beslissen, maar waarbij het nettoloon vaak maar net genoeg is om in de eerste levensbehoeften te voorzien. De pil is geen eerste levensbehoefte. En het verdraaide is, dat, wanneer het er op aan komt, seks dat toch altijd weer wel is.

Het CVZ beargumenteert haar advies als volgt: ‘Het voorkomen van een zwangerschap is niet hetzelfde als het voorkomen van een ziekte.’ Natuurlijk niet. De meeste vrouwen bevallen daarom in de bioscoop en zoiets als zwangerschapsverlof bestaat al helemaal niet. Maar stel dat we deze beredenering serieus nemen, dan mogen we het ook wel even hebben over het maandelijkse bloedverlies van Nederlandse vrouwtjes. Want ‘ongesteld’ betekent volgens Van Dale in de eerste plaats ‘licht ziek’. Dus wordt die pil uit het basispakket gehaald, meneer Dik Hermans, adviseert u die tampons en maandverbanden daar dan even direct voor in de plaats?

Ik houd enorm van samenzweringstheorieën, maar vind het vaak moeilijk erin te geloven. Toch lijkt dit initiatief van het CVZ verdomd veel op een uitstekende methode om de vergrijzing tegen te gaan, iets waar Nederland wel baat bij zou hebben. Want met meer Menschen op de arbeidsmarkt, zou dat tekort in het Zorgverzekeringsfonds van 1,1 miljard – de veroorzaker van deze hele idioterie – een stuk makkelijker worden aangevuld dan met deze vijf euro voor de pil. Daarmee zou namelijk slechts 58 miljoen worden bespaard: een schamele 5% van het tekort.

Gaat heen en plant u voort.

2 reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>