Eerste levensbehoefte?

Terwijl 13% van de Nederlanders de weg naar de stembus allang heeft gevonden, zoek ik nog wat rond op internet. De topics die leidden tot dat genante gesteggel van de afgelopen maand, vind ik niet zo interessant: ik zoek een partij die zich sterk maakt voor internetvrijheid en een grondige hervorming van het seksueel onderwijs. En daarmee wordt mijn keuze maar lastig.

Want zowel D66 als Groenlinks verrichten op dit gebied interessant werk. Bij D66 nam Boris van der Ham het initiatief om voorlichting over homoseksualiteit verplichte lesstof te maken. Driemaal hoera voor Boris. Maar het lijkt erop dat D66 daarmee de strijd als gewonnen beschouwt. Groenlinks daarentegen heeft zelfs een werkgroep seksuele diversiteit, genaamd Rozelinks, met alle speerpunten vervat in de publicatie Zin in… seksuele vrijheid. Dat wekt vertrouwen! Eens kijken wat ze over internet te zeggen hebben.

Ik beland al snel bij ToekomstTV, de zendpost van Groenlinks op Youtube. In een filmpje dat nog maar 1057 keer is bekeken – dat mag je tegenwoordig gerust een flop noemen – pleit Femke hartstochtelijk voor een vrij internet: ‘Internet is prachtig: het is een culturele vrijhaven. Maar het staat onder druk. Er dreigt een downloadverbod en er worden filters geplaatst. Wij willen dat internet bloeit, zonder poortwachters en spionnen. Vrij internet is een burgerrecht.’ Dat klinkt als legaal gedownloade muziek in de oren. Maar dan zegt ze iets vreemds: ‘Internet is ook een eerste levensbehoefte.’

Huh? Dat is gedurfd in een tijd waarin VVD en PvdA om tientjes bekvechten. Waar is de tijd dat een volle maag de eerste levensbehoefte was? Of een dak boven het hoofd? Onderwijs? Vervoer? Liefde en geborgenheid? Recht? Vakantie? Ik kan nog wel even doorgaan. Femkes uitspraak bewijst dat Nederland verschrikkelijk, maar dan ook echt VERSCHRIKKELIJK welvarend is. Als je een luxegoed, zoals internet, een eerste levensbehoefte kunt noemen, maakt het inderdaad niet zoveel uit hoe die veronderstelde economische crisis wordt aangepakt.

Dit is natuurlijk het hele eieren eten: veel partijen hebben de afgelopen maand zo enorm gehamerd op het dichten van het lek, dat ze geen oog meer hebben voor de koers. En dat heeft Groenlinks gelukkig wel.

Ik denk dat ik er uit ben…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>