Bezuinigingsmogelijkheden

Het is vrijdagmiddag en ik wandel vrolijk het gemeentehuis binnen. Ik mag mijn nieuwe paspoort ophalen, joepie. De receptionist zit al even vrolijk klaar om mij een categorisch nummertje te geven. Zo gaat dat tegenwoordig: je stelt je vraag eerst aan de receptionist, die jou vervolgens zodanig indeelt dat de doorlooptijd voor baliemedewerkers zo kort mogelijk is.

Voordat ik kan uitspreken waar ik voor kom, stuift er een paniekerige medewerkster voor m’n neus. ‘Mevrouw, mag ik u verzoeken om morgen terug te komen? Het is verschrikkelijk druk en we sluiten over drie kwartier!’

De receptionist en ik fronsen allebei verbaasd. Er zit een man of vijftien in de wachtruimte. ‘Nou, ik heb m’n paspoort liever vandaag,’ antwoord ik weifelend. De dame stampt lichtjes met haar naaldhak: ‘Ja, maar de wachttijd bedraagt nu al een uur en we sluiten over drie kwartier, dus er is kans dat u dan niet eens geholpen wordt!’ De receptionist neemt het kalm voor me op: ‘Nou, zo doen we dat eigenlijk nooit, hoor. Normaal worden alle wachtenden nog gewoon geholpen!’ De dame blikt samenzweerderig naar de receptionist. ‘Nou, dat is helemaal niet zo zeker! Twee van de baliemedewerkers hebben kinderen en moeten direct naar huis!’ Ze wendt zich ratelend weer tot mij: ‘Morgen zijn we gewoon geopend. Als u nu een afspraak maakt, bent u morgen om 8 uur aan de beurt.’ Ik schud onwillekeurig met mijn hoofd. Niks daarvan, morgenochtend lig ik met een kater in bed, weet ik toevallig. De dame kakelt ondertussen door over wachttijd en kansberekening. Geërgerd verstoor ik haar relaas: ‘Mag ik alstublieft gewoon een nummertje trekken?’ Ze werpt haar handen in de lucht: ‘Wat u wilt, ik doe ook maar gewoon mijn werk!’

8 minuten later heb ik mijn nieuwe paspoort in handen. Wachttijd, my ass

Eigenwijs zijn loont, elke keer weer.

4 reacties

  1. @Reinder Hij viel mee! Rond het middaguur was ‘ie al weer opgelost. Maar met een bezoek aan het gemeentehuis was hij niet akkoord gegaan :)

  2. Zo jammer dat deze naaldhakstampende vrouw het als ‘haar werk’ ziet dat zij en haar collegae op tijd naar huis kunnen.
    Kan ze niet gewoon zeggen dat de receptionist ontslagen mag worden?
    Zij kan dat werk er ook bij doen, blijkbaar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>