Aapjes

Sinds afgelopen maandag staan er drie nieuwe prachtfoto’s van Braziliaanse indiaantjes op het net. ‘De beelden tonen indianen die manden vol maniok en papaja’s hebben geoogst in hun moestuinen.’ Het gaat om een groep van 30 tot 40 personen, die pas in 2008 is ‘ontdekt’ en volgens Survival International nog nooit in contact is geweest met de buitenwereld. Fysiek dan, want het paparazzivliegtuigje van de belangenorganisatie móet ze toch zijn opgevallen, gezien het wijzende vingertje en de pijl en boog die de fotograaf op zowel deze foto’s als die uit 2008 op zich gericht ziet.

Ze moeten beschermd worden, vindt de organisatie en daarom publiceert ze de foto’s. Een logica die natuurlijk als een tang op een varken slaat, want goeie kans dat het gebied nu binnen een aantal jaar door aapjestoerisme wordt overspoeld. Of dat na de documentaire van de BBC ook National Geographic en Animal Planet (!) een reportage willen. Waarna het Wereld Natuur Fonds, de Nationale Postcode Loterij, CARE en – jawel – Stichting AAP natuurlijk niet achter kunnen blijven en er nog eens overheen vliegen voor een hartverscheurende commercial.

Een risico dat het helemaal waard is, vindt Survival International, want nu wordt de stam bedreigd door de potentiële komst van Peruaanse indianenstammen, die door illegale houtkap in het land gedwongen naar Brazilië moeten trekken. Twee verschillende stammen: dat kan natuurlijk niet goed gaan, zo leren films als Apocalypto ons (aanrader, overigens), en dus moet de Peruaanse overheid harder optreden tegen de houtkap. Dat verzuimt ze al jaren te doen. ‘Zonder bewijzen, gelooft de buitenwereld niet dat de indianen er zijn!’ aldus de organisatie. En dus vliegen ze zo eens in de zoveel tijd over de stam heen. Zie je ze hun vers geplukte maniok en papaja’s ‘s avonds al offeren om die enge, witte dingen uit de lucht nooit meer te hoeven zien? Of zouden die mooie kindertjes nu juist heel graag met dat grote, witte ding in de lucht mee willen, zodat ze fijn in een betonnen woning kunnen leven, naar school mogen, een partner kunnen kiezen die géén neef of nicht is en al die andere afwegingen die ze nooit zelf kunnen maken, omdat Survival International voor ze beslist dat ze ‘beschermd moeten worden’?

‘They should be free to choose to make contact or not,’ stelt de belangenorganisatie verrassend genoeg. Maar krijgt Survival International haar zin, dan worden deze indianen nog actiever geïsoleerd dan ze nu al leven. Anders zouden ze immers stante pede aan onze alledaagse virussen overlijden en dat moeten we natuurlijk niet hebben, want het liefst vliegen we uit naam der wetenschap nog jarenlang over ze heen: ‘We know so little about these people!’

Met rust laten betekent niet uitgebreid fotograferen en aan de wereld tonen. Dat is ordinair aapjes kijken. Maar ja, ‘some animals are more equal than others’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>